miércoles, 24 de octubre de 2012

MAS PIQUER, CAL BONNER?, I/O CAL TENDRE DE PALLEJÀ, A LA COMARCA DEL LLOBREGAT JUSSÀ

Recordo que demanava en una de les biblioteques de la xarxa de la Diputació Provincial de Barcelona, un diccionari de sufixos de la llengua catalana, i desprès de consultar-ho – aparentment – a l’ordinador em van dir que NO EXISTEIX cap diccionari i/o obra de consulta amb la temàtica que jo demanava. Puc dir – com de les bruixes, que van fer possible la victòria electoral del PP – que 'haberlas aylas ‘

Té l’anècdota relació amb la casa de número 3 del mal dit carrer de Sant Francesc número de Palleja, si s’ha de qualificar d’alguna manera aquell espai, potser fora més adequat, Placeta, Passatge, ...

L’edifici en qüestió és una masia, els sufix en ia, indiquen condició, títol, demarcació, jurisdicció, activitat o lloc on s’exerceix un ofici.

Sembla que hi ha dades que ens confirmen al segle XVI - moment en que hi havia a Pallejà 14 focs - la pertinença a la família Piquer ( sense cap altra dada), i que estava envoltada de terres de conreu.

Està documentada una profunda reforma l’any 1779 , per encàrrec de Bartomeu Monner ( també sense cap altra dada).



Sobta trobar-se aquest edifici – clarament relacionat amb el mon rural - al centre quasi del centre urbà d’una població, que assolia un creixement del 1728,29% entre el començament del segle XX i l’actualitat.

Em pregunto:

Perquè es va salvar, més que de l’onada, del tsunami especulatiu del negoci del totxo ?.

Perquè no hi han més dades de la història d’aquesta casa, que és tant com dir, de la història de Pallejà ?.

Sou pregats de completar i/o rectificar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Tinc l’esperança – ja sabeu que és la darrera cosa que s’ha de perdre – que en qüestió del Patrimoni Històric de Pallejà, hi haurà canvis per a bé, això m’ho feia pensar el text d’un email que rebia recentment :

Benvolgut ,

Moltes gràcies pel seu comentari respecte a la identificació del nostre patrimoni històric i cultural. Faré arribar la seva observació als tècnics municipals responsables per tal que trobin la millor manera de donar a conèixer la principal informació dels nostres edificis més emblemàtics.

Atentament,

Ismael Àlvarez

Alcalde de Pallejà

No hay comentarios:

Publicar un comentario