martes, 23 de octubre de 2012

GUIA EXCURSIONISTA. OLESA DE MONTSERRAT I ENTORNS.

És un llibre d’itineraris per l'ampli terme d'aquesta vila olesana. Originàriament fou un treball de recerca de batxillerat engegat al 2009 i presentat al 2010 al XV Premi Recerca Vila d’Olesa en la categoria d’estudiants. Amb l’atorgament del premi local va obrir-se la via de la publicació, que es va fer realitat la diada de Sant Jordi de 2012.


El terme d’Olesa de Montserrat i el seu entorn és molt ric, però a la vegada poc conegut pels catalans. Podem destacar com a punts molts rellevants ; les ermites de Sant Salvador de les Espases, o la de Sant Pere Sacama; a través de la guia, intento però, promoure que la gent surti a explorar més enllà d’aquestes ermites, i evitar alhora que el patrimoni caigui en l’oblit, per tant: quina era la millor manera per incentivar a la gent ?, doncs fent excursionisme.

La guia intenta ser un llibre interactiu, perquè sigui possible. afegeixo informació patrimonial, tan natural com cultural, als 20 itineraris, amb un total de 65 km que conté la guia; d’aquesta forma hm es pot anar documentant in situ, i a la vegada també incloc una dotzena de panoràmiques del paisatge per poder acabar fent un mapa visual. El pròleg és d’en Dani Ramírez, meteoròleg de Tv3.

Sobre les característiques geogràfiques i paisatgístiques d’Olesa, podria dir que és un territori ple d’història amb vestigis de dos castells de la Marca, tres ermites amb un extens llegat, masies de muntanya, tot combinat amb troballes de ceràmica àtica de Grècia, rastres de poblaments ibers, necròpolis medievals, i milers de detalls més. No obstant, també remarcar un extens paisatge natural i geològic als peus de Montserrat amb una alta accidentalitat geogràfica, la falla de Ribes Blaves, molta diversitat geològica i més d’una quarantena de fonts o aiguaneixos, accentuant les aigües sulfuroses de la Puda de Montserrat.


El llibre intenta ser amè a través de la fotografia, la cartografia que s’hi representa i els dibuixos que li donen vida. Tot un territori recollit en 200 pàgines amb un disseny rústic i envellit expressament que dóna molt de joc ambientant-se a un quadern de camp. A dates de principis de maig les vendes superaven els 250 llibres sent bestseller local i al setembre de 2012, les vendes superaven els 600 exemplars encarant el camí cap a la segona edició.

L’autor, Joan Soler.

joansolergirones@gmail.com www.guiaexcursionistaolesa.blogspot.com
SOLER i GIRONÈS, Joan. (2012): Guia excursionista: Olesa de Montserrat i entorns. Comunitat Minera Olesana: Olesa de Montserrat. 200 pàg.

No hay comentarios:

Publicar un comentario