lunes, 24 de septiembre de 2012

ELS DURAN DE PALAU SOLITÀ.

Dinàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, a Can Duran; apareix ja aquest cognom en els fogatges de 1470 i 1515, i per aquesta raó hom considera als Duran una de les famílies més antigues del poble.


De l’edifici de l‘antic mas en diu la fitxa tècnica : Estructuració en dos plantes del cos principal, construcció típica de la contrada amb coberta de dues aigües de poca inclinació i carener perpendicular a la façana. Portal d'entrada d'arc rodó de mig punt i dovellat, a la façana principal, finestra petita quadrada i emmarcada a la dreta amb senzilla reixa. Al pis, s'obren tres finestres rectangulars i emmarcades, dues d'elles amb treballs d'escultura amb força significat. Coberta d'escassa inclinació, de teula àrab i de dos aiguavessos. L'accés al recinte de la masia es troba tancat per una portalada amb porxada de pronunciat voladís de teules àrabs, que porta a un pati i que uneix els cossos annexos de la masia utilitzats antigament per ús agrícola i d'estables.


Ni una línea de la torre de principis de segle XX, d'estil modernista, dedicada a vivenda, de la demanarem informació de l’arquitecte i/o mestre d’obres a la família.


Cap esment tampoc a la Capella de la Mare de Déu del Cami, de la que recavarem també informació a la casa.

Trobava un document en el que s’esmenta als Duran de Palau Solità, pagesos de mas.
A mitjan segle XIX aquesta família incorpora, en una sola generació, el patrimoni Prat de Comtal de Sentmenat, pel casament de l’hereu Duran amb la pubilla d’aquesta casa, i el patrimoni de can Plantada de l’Ametlla del Vallès, per un oncle hereu que no havia tingut descendència.

No hay comentarios:

Publicar un comentario