miércoles, 19 de septiembre de 2012

CAPELLA DE SANT ANDREU DE CASTELLVI DE LA MARCA, O DE LES CONILLERES, O DE CAN MORGADES DEL GRAU

El Marcel Morató tort, em feia arribar una imatge d’aquesta capella, dedicada a un dels Sants més ' apreciats ’ de Catalunya:
http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/11%20joan%20Fort.pdf

L’absis – que exerceix ara com a sagristia- està datat dels segles XI i/o XII, no hi ha però cap referència documentada fins al segle XVI, i per la dovella de la porta on consta la data 1747, tenim coneixement d’una reconstrucció duta a terme – una vegada més – amb els diners d’Amèrica. Per la seva tipologia en la que prima la utilitat, per davant de la bellesa estètica, nosaltres la qualifiquem com a ‘ trentina’.


Ens els dies tràgics del genocidi contra Catalunya 1936-1939 la capella fou destruïda; el projecte de reconstrucció de l’edifici - en que se'n girà la orientació - fou encarregat a l’arquitecte Lluís Brugal ( del que voldríem saber més dades ).

La descripció tècnica ens diu : Capella d'una sola nau de planta rectangular molt reformada. L'absis és de construcció original romànica, de planta semicircular actualment fa de sagristia de la capella. L'interior de l'absis està enguixat però s'hi endevina un arc triomfal. Coberta a dos vessants.

Sant Andreu, dit de les Conilleres, o de Can Morgades del Grau),o de Castellví de la Marca, està a 1,5 quilòmetres del poble de les Conilleres, en direcció a Castellví de la Marca, al costat de la masia de Can Morgades del Grau.

Agrairem, com sempre les vostres aportacions a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario