lunes, 6 de agosto de 2012

EL CASTELL DE LOARRE

Té una certa retirada amb el Castell de Cardona, ja que ambdós es troben al cim d’un turó.

Es diu del Castell Loarre , construït entre els segles XI i XII en estil romànic , que alhora que un magnífic exemple de l'arquitectura defensiva, sens dubte és el millor de tots els Castells d'Aragó.


Està format per un recinte emmurallat amb torres semi-circulars, a més d'una torre albarrana exterior amb una petita cúpula. Dins del castell hi ha l'església de Sant Pere amb magnífics absis exteriors i la "Capella de la Reina".

Les estructures agregades a l'entrada de la fortificació es van eliminar a principis del segle XX per proporcionar una millor visió de la construcció. Hom defensa que fos inicialment àrab; les obres de restauració de la portada del castell, obligaren a enderrocar l'hostatgeria del segle XVIII, que ocultava una petita finestra de pedra amb doble arc de ferradura, mainell i alfiz, corresponent a l'estil de les esglésies mossàrabs de la conca del Gállego.

Loarre faria costat a les pretensions de Jaume d'Aragó i Montferrat o Jaume II d'Urgell, el Dissortat (Balaguer 1380 - Xàtiva, 1 de juny 1433), comte d'Urgell (1408-1413), vescomte d'Àger, baró d'Antillón, d'Alcolea de Cinca i de Fraga. Candidat al tron de la Corona d'Aragó durant el Compromís de Casp. S’imposaria dissortadament Ferran I d'Aragó, anomenat el d'Antequera (Medina del Campo, Castella, 27 de novembre de 1380 - Igualada, 2 d'abril de 1416); l’església catòlica – històricament profundament anticatalana - , va decantar-se al seu favor.

Trobareu més informació entre altres en els següent enllaços.
http://www.castillodeloarre.com/
http://www.monestirs.cat/monst/annex/espa/arago/loar00.htm

El Tomàs Irigaray Lopez, i el Joan Escoda Prats – ambdós magnífics fotògrafs – ens regalen també unes esplèndides imatges.

No hay comentarios:

Publicar un comentario