viernes, 24 de agosto de 2012

CAN MIRAVITGES A BADALONA

La Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, fèiem un petit recorregut per la Badalona ‘ rural’. Molt propera a la dita Casa del Comte, em pregunto i us pregunto: perquè Comte, si el propietari era també Duc ?. en la jerarquia nobiliària el Duc està per sota del Princep, i per damunt de la resta; Marquès, Comte, Vescomte, Baró, Home de Paratge,...


Em cridava l’atenció la masia dita de Can Miravitges [ d’aquest topònim com del de Torribera, hom parla d’una contracció, duta a terme pels administratius de la Corona d’Espanya, amb l’ànim clar de ‘dessolar la terra’ ]. Se’n té noticia des del any 1002, i fins es parla de la dedicació com a casa de convalescència dels monjos de Sant Jeroni de la Murtra.

Llegia que al segle XVII el propietari d’aquesta casa era el Comte la Rosa, em pregunto, i us pregunto: Parlem de Sancho Abarca d'Herrera, Noble, Majordom de Joan d'Àustria, Senyor de les Baronies de Garcipollera i Navasa, a qui el rei Carles II va concedir el títol de Comte de la Rosa (1680) ?.


Sens dubte l’aspecte de la casa va patir una notable transformació en aquest periode.

Al segle XVIII serà però, quan es transformarà en la masia senyorial que es pot veure avui dia; els ‘diners d’Amèrica’ aconseguits gràcies a la producció d'aiguardent, que s'exportava a Amèrica del Sud, perllongaran la gran prosperitat de la casa al llarg del segle XIX.

Antoni Ros i Güell ( Sant Martí de Provençals 1877- Badalona, 1954) va tenir una llarga i profitosa relació amb la casa on hi va passar molts estius de joventut, i després de la Guerra Civil hi va viure fins a la seva mort. Va instal•lar-hi el seu taller, i en una bon part de la seva obra, veiem reproduït el mas i els paisatges de la rodalia.

A mitjans de la dècada de 1970, els fills i hereus del pintor, Jaume i Àgueda Ros Sarsal, es van vendre la casa, que després va passar a ser propietat de l'Ajuntament de Badalona.

Actualment una part de la masia, que està declarada Bé Cultural d'Interès Local, està ocupada per l'Escola de Natura, mentre que una altra part està museïtzada i depèn del Museu de Badalona, que hi organitza visites guiades.

Ens expliquen que la visita inclou un recorregut per les sales nobles i les habitacions, ambientades a principi del segle XX; la cuina, que conserva l'enrajolat del segle XVIII; i una completíssima col•lecció de pintures d'Antoni Ros i Güell, així com la sala de cups i el celler.

Ens agradarà rebre noticia de l’advocació de la Capella d’aquesta casa, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Capella dels Tres Reis d’Orient

Salutacions,

Josep Sansalvador Castellet
Arxiu Gavín
Monestir de les Avellanes
25612 - Os de Balaguer - Lleida
http://arxiugavin.wordpress.com/
http://monestiravellanes.wordpress.com/
http://www.monestirdelesavellanes.com/
Tel. 973 438 006 extensió 1340
Fax. 973 438 038
Mòbil 689 52 02 78

Deixem constància de la nostra gratitud a l’amic Josep Sansalvador Castellet, i a l’Arxiu Gavin.

No hay comentarios:

Publicar un comentario