miércoles, 4 de julio de 2012

EL CASTELL DE VERDÚ.

Ens aturàvem a la Vila de Verdú el Tomàs Irigaray Lopez, i l’Antonio Mora Vergés, ens portava per aquestes terres que foren reconquerides als musulmans vers l'any 1056 pel Comte Ramon Berenguer I, que les cedí en alou a Arnau Company i la seva família per tal d'afavorir-ne el poblament, el desig de comprar alguns dels afamats cantis negres – això de fer país en concreta en fet senzills, comprar embotits a Cal Francesc a Guimerà i/o a Tàrrega, cantis a Verdú, aigua en qualssevol comerç, esmorzar a la Panadella,... menys en fer proclames i picar-se el pit, però això darrer ‘ dona punts, diuen ..-.

Feta la feina, ens arribàvem fins al Castell del que se’n te noticia l'any 1080, quan s’aixecava per ‘assegurar la protecció dels nous pobladors’, la torre mestra data del segle XII, i d’ençà del segle XIII el castell es convertiria en casa-palau dels abats del monestir de Santa Maria de Poblet.


De la descripció tècnica llegim ; Castell de planta irregular però perfectament adaptat al terreny on s'emplaça, al capdamunt del turó que corona el poble de Verdú. El seu perfil es caracteritza per l'alçada de la torre de l'homenatge, també coneguda com la gran torre mestra. Al voltant d'aquesta torre de vigilància cilíndrica acabada en la part superior per merlets, s'hi distribueixen les diverses estances del castell que, amb el pas dels segles, es convertiria en palau. En aquest palau encara es mantenen en bon estat de conservació: la sala Gòtica, caracteritzada pels arcs que la conformen, la sala d'armes, el celler, les escales balustrades de l'accés principal fores encarregades el 10 d'octubre de 1572 per l'Abat de Poblet al mestre de cases Antoni Vernia - aquesta entrada ha perviscut fins als nostres dies, per esdevenir una de les peces arquitectòniques renaixentistes més importants de l'Urgell - ; les presons i el pati d'armes. El castell es troba emplaçat gairebé als peus de l'església parroquial de Santa Maria de Verdú, fet que evidencia estret vincle d'unió entre el poder civil i eclesiàstic. La Torre Escapçada és una torre de planta quadrangular construïda com a contrafort, quan el castell es va transformar en la casa-palau dels abats de Poblet, ja que tendia a obrir-se a causa de la pressió dels arcs de la sala Gòtica. Per tant, la torre es troba adossada a la cara nord de l'anomenada sala Gòtica de l'Abat Copons.

S’hi estan fent obres, i ens temem que el context d’absoluta misèria a la que ens han conduit els governs PP & PSOE, la grua s’acabi rovellant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario