jueves, 12 de julio de 2012

CLEPTOFEIXISME


Compartim la misèria econòmica – i sobretot la misèria moral – amb  grecs, italians, portuguesos,... , això en feia pensar que hi ha d’haver una explicació – potser no científica, però – per aquest estat de coses.


Hi havia però altres fets, que com l’origen d’algunes paraules no semblen casuals, oi ?.

CLEPTOMANIA   f., neologisme.

Propensió patològica a robar; cast. cleptomanía.
  Etimologia: compost amb el grec. κλέπτω ‘robar’ i μανία ‘follia’.

FEIXISME m. 

Sistema i règim polític totalitari que dominà a Itàlia des de l'any 1923 fins al 1944 i que tingué repercussions i imitacions en altres països; cast. fascismo.

 Etimologia : derivat de feix (per imitació de l'italià fascismo, derivat de fascio ‘feix’, perquè els nuclis d'homes d'acció que iniciaren aquell règim es deien fasci di combattimento).

FEIX m. 

|| 1. Conjunt de coses aplegades una al costat de l'altra i lligades perquè no se separin; cast. haz.

Circula un nou neologisme,  cleptofeixisme , per actualitzar – o per posar al dia -  el significat de les politiques en les que compartim [ tots obligadament ] els costos de  l’estultícia, el nepotisme,  i la  corrupció de les nostres ‘ elits’, i els responsables se’n escapoleixen.


Ho tenim cru, perquè sembla que  això no es veu – o no és vol veure ?  - des d’Europa. I, això malgrat que l'octubre del 1940 , al fundador de les SS, Heinrich Himmler, li van robar la cartera a l'Hotel Ritz deBarcelona on s'allotjava.



No hay comentarios:

Publicar un comentario