sábado, 16 de junio de 2012

MARE DE DÉU DE LA BONA SORT. PRATS DE LLUÇANÈS.

És sens dubte un exercici clar de tautologia, totes les advocacions de la Verge Maria Mare de Déu, tant les que fan referència a un indret concret, Montserrat, Núria,Queralt, les Arenes,la Bovera, com les aquelles que fan referència a la Salut, l’Esperança, la Soledat,.. o la dels Desamparats, el Roser, el Remei, o la dita “Madre de Amor Hermoso” , o la recentíssima dels Arxius,... tenen una cosa en comú, per la seva intermediació – en la religió catòlica - les pregaries dels fidels son presentades a Jesús, i aquest com feia en aquell episodi de les Noces de Qanà, dona prompta resposta a les peticions que li arriben des de la seva mare.

La Rosa Planell Grau ,el Miquel Pujol Mur i l’ Antonio Mora Vergés, anàvem a visitar la dita Capella de la Bonasort, situada al carrer d’aquest nom a la població de Prats de Lluçanès, cap d’aquesta comarca ‘natural’, que pertany per dret als ‘territoris tranquils de Catalunya’.


 


Malgrat la reiteració [ allò del copiar/pegar] no està clar, que aquest edifici religiós, fos el mateix que l’any 968, sota l’advocació de sant Vicenç era l’església parroquial.

L’edifici actual és del segle XVI, es restaurà l’any 1555 per Valentí Serra, data que es trobava inscrita en la llinda de la porta juntament amb una inscripció ‘ A vint y dos de juny MDLV / Valentinus Serra fecit’. Actualment aquesta inscripció està esborrada a causa de l’erosió que ha patit la llinda, i altres vicissituds de tota mena:
1. La capella sofrí les conseqüències de la crema de la població de Prats l’any 1714.
2. Durant la primera guerra carlina (1833-1840) l’església fou habilitada com hospital de campanya.
3. L’’any 1936 la capella fou profanada.

S’hi venera una Madonna, sota l’advocació de la Bona Sort, abans de les Dones; també s’hi veneraven Sant Joan Baptista i Sant Antoni de Pàdua.

A l’any 1996 es va restaurar tot el seu interior.

El segell que trobem al final del llaç fa referència a la Mare de Déu de la Gleva.

Recollia imatges abans del tornar al vehicle de la ‘dama de ferro de Prats de lluçanès’.



 Que la Marededéu   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.                     

No hay comentarios:

Publicar un comentario