miércoles, 11 de abril de 2012

LA IMMACULADA CONCEPCIÓ , MAL DITA "SANTA MARIA". LA ‘MALTRACTADA’ ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MONISTROL D’ANOIA. SANT SADURNI D'ANOIA

Quan m’aturava per recollir imatges de l’església Parroquial  de Monistrol d’Anoia,  advocada a la Immaculada Concepció, mal dita "Santa Maria"! , per influència dels costums dels ocupants,  que forma part de l’Arxiprestat D’Anoia, , se’m feia evident que li pertocava a aquest temple,  que pertany al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, el trist guardó de ser – fins aquest moment- el més maltractat per les malnomenades ‘ empreses de servei públics’; l’edifici està literalment cobert de cables.


L’accés es fa per un lateral que està tancat, i malgrat localitzar la persona que té la clau, no puc accedir-hi perquè literalment ‘ no tinc permís del capellà’ 

No tenien més sort els de Patrimoni Gencat: 
https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/33099

En la meva recerca d’informació trobo :

Santa Maria de Monistrol d'Anoia , apareix esmentada el 986 com a possessió de Sant Cugat del Vallès, dintre del terme del castell de Subirats, “alodem S. Cucufati S. Maria de Monisterolo vocitato”.

En la confirmació dels béns de Sant Cugat que féu el papa Silvestre II el 1002 es puntualitza "cellam Sancta Marie et S. Iohannis quod dicut Monasteriolum”

En època moderna fou de la senyoria dels Dusai, els quals obtingueren el 1795 el marquesat de Monistrol d'Anoia.

El 1820 va ser incorporat a Sant Sadurní d’Anoia.

El 1857 l'església de Santa Maria de Monistrol fou erigida en parròquia.

L'any 1882 s'hi van fundar les caves de vins Marquès de Monistrol.

Res pel que fa a la data en que es construí aquest temple , que coincideixen possiblement amb la de l’aixecament de les vivendes que conformen la Plaça, i que aparentment estan abandonades.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-monistrol-sant-sadurni-danoia

El temple fou refet desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco, enfront del govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, per l'arquitecte Tomàs Estrada i Nubiola (1929-1992)
https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona

Com sempre agrairé la vostra informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

 Que  la Marededéu    i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


No hay comentarios:

Publicar un comentario