miércoles, 4 de enero de 2012

LES PEDRES CRIDANERES DE LA CATALUNYA CENTRAL

Els humans i d'altres animals percebem el so mitjançant el sentit de l'oïda, però a més a més podem percebre sons de baixa freqüència a través d'altres parts del cos. Generalment es considera que els sons audibles per a l'oïda humana són els que tenen una freqüència compresa entre els 20 i els 20.000 Hz però aquests límits no estan clarament definits (per exemple, a la banda inferior hi ha qui considera valors inferiors com 12 Hz i és ben sabut que el límit superior disminueix amb l'edat. Per damunt i per sota d'aquest rang hi ha els ultrasons i els infrasons, respectivament. Altres espècies poden percebre altres rangs de freqüències: gat domèstic 100-32.000 Hz; elefant africà 16-12.000 Hz; ratpenat 1.000-150.000 Hz o els rosegadors 70-150.000 Hz. És ben conegut l'exemple dels gossos (40-46.000 Hz), que poden escoltar sons a freqüències per sobre dels 20.000 Hz que són imperceptibles pels humans.

El preàmbul era del tot necessari per presentar-vos un fet força comú en les nostres terres :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/06/castelladrall-les-parets-que-parlen.html
http://www.bergactual.com/2012/01/02/la-pedra-de-les-creus-navel-bergueda-jussa
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/06/el-roc-de-sant-joan-de-montdarn-viver-i.html
El Roc de Sant Urbici , Roca del Moro de Can Cervera / http://www.viveriserrateix.cat/serrateix.php#roc
El Castellot , http://www.viveriserrateix.cat/viver.php


Està clar que no tenim les mateixes capacitats que algunes especies animals, tampoc ja les que tenia la nostra espècie fins a dates relativament recents. Quants de vosaltres es veu capaç d’entendre una pel•lícula de cine mut ?. Quants entenen el missatge senzill de les imatges romàniques ?.

Ens agradaria trobar un ‘mèdium’ que ens expliques de forma entenedora, el que ens ‘diuen’ les pedres a que fem referència. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario