martes, 31 de enero de 2012

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT QUIRZE I SANTA JULITA D'OSSERA


Assolíem la visió d’Ossera,  d’aturonat a 1 250 metres d’altitud,  a l'interfluvi de la vall d'Ossera i el torrent de la Collada, al vessant N del coll de Vernús, al massís de Port del Comte. Aquest antic poble està integrat avui al municipi de la Vansa i Fórnols.

 El topònim faria referència  per alguns al caràcter amagat i recondit de l’indret, altres defensen la seva procedència del llatí ‘hordeum’, ordi.

Li hauria agradat particularment d’acompanyar-nos en aquesta ocasió a l’Antonio Mora Vergés; ens havia explicat la seva relació professional i d’amistat amb els membres d’una família que en son originaris.

Quantes petites històries – que formen la història recent d’aquest indrets – descansen hores d’ara en fossars llunyans, al Barcelonès, Vallès, Baix Llobregat,... ?.

Del passat , que deixava la població quasi deshabitada als anys 50 del segle XX , en resta l’església parroquial dedicada a Sant Quirze i Santa Julita , de la que en té cura  - segons dades del Bisbat - Mossèn Ramon Anglerill Vilar ;  Nascut a Olvan [  El Berguedà Jussà ] , el 10 de gener de 1938, que rebé els ordres sagrats l’any 1962.

De l’edifici religiós, qualificat pel que fa a l’estil ‘d’obra popular’, poca cosa a dir : datat en els segles  XVII – XIX ,  amb contraforts laterals,  està literalment enganxat per la part posterior a un altre edifici, i  únicament la façana coronada per un campanar de dos ulls desiguals ens evoca la seva destinació.


No trobava els goigs d’aquest església i si els de Campllong cercant per internet http://algunsgoigs.blogspot.com/search?q=Quirze

El present d’Ossera en termes històrics, és foc nou.

En el record restarà per sempre que foren les dones d'Ossera,  de les darreres – sinó les darreres -  en abandonar la venda ambulant per l'Urgellet de productes com la trementina i l'oli d'avet.

 Més enllà de fer esment del castell d'Ossera, documentat el 1107 quan Ermengol Josbert, fill del comte de Cerdanya, l'infeudà a Galceran de Pinós, ens agradaria tenir amb nosaltres al company enyorat de l’Antonio Mora Vergés. Sens dubte així, sabríem una mica  de la oblidada  història d’aquest bell indret.

Com sempre, tant pel que fa als Goigs – si existeixen – com a completar la historia d’Ossera, us deixem el nostre e.mail coneixercataunya.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario